fbpx

“Këndoj trupin elektrik, ushtritë e atyre që i dua” – rrugëtimi artistik nisi në Qendrën Barabar

Në Qendrën Barabar në Prishtinë, skena e artit mori jetë përmes ekspozitës “Këndoj trupin elektrik, ushtritë e atyre që i dua”. Kjo ekspozitë e artistëve të rinj nga Kosova përfaqëson një rrugëtim artistik jashtëzakonisht frymëzues që filloi më 4 tetor 2023.

Hapja e ekspozitës tërhoqi qindra vizitorë të cilët patën mundësinë të shikonin piktura, fotografi dhe skulptura të artistëve premtues. Këta talentë të rinj u mblodhën nën ombrellën e projektit “ArtSphere”, i cili i lejoi ata të shfaqin veprat e tyre krijuese për një audiencë më të gjerë.

Projekti “ArtSphere” buron nga realizimi i sfidave me të cilat përballen artistët e rinj në Kosovë. Ai synon të kapërcejë barrierat dhe të krijojë një ekosistem që mbështet artistët, duke i fuqizuar ata të jenë katalizatorë për ndryshime pozitive sociale. Kjo ekspozitë mblodhi së bashku mbi 20 artistë të rinj të talentuar nga komunitete të ndryshme etnike në Kosovë, të cilët iu përkushtuan hulumtimit të rëndësisë kulturore të trupit të njeriut.

Titulli i ekspozitës “Këndoj trupin elektrik, ushtritë e atyre që i dua” është frymëzuar nga vepra e Walt Whitman, një poet që feston formën njerëzore. Ekspozita na sfidon ta shohim trupin jo vetëm si një krijim biologjik, por si një kanavacë që mbart kulturën, çlirimin, dashurinë dhe konfliktin. Kuratorja e ekspozitës, Vesa Sahatçiu e përshkruan këtë iniciativë si një fener shprese për artistët e rinj në Kosovë, duke u ofruar atyre një platformë për të shkëlqyer, pasi “ArtSphere” njëkohësisht nxit dialogun ndërkulturor dhe shkëmbimin akademik.

Të gjithë ata që nuk patën mundësi të marrin pjesë në ceremoninë e hapjes mund ta vizitojnë ekspozitën deri më 31 tetor 2023, gjatë ditëve të javës nga ora 12:00 deri në orën 18:00, dhe ekspozita ndodhet në Qendrën Barabar, në katin e 4 të Grand Hotel ne Prishtine.

Realizimi i kësaj ekspozite u mundësua nga OJQ-të Integra, CASA dhe Qendra Barabar, me mbështetjen e jashtëzakonshme të Zyrës Zvicerane për Bashkëpunim në Kosovë dhe Fondit Rockefeller Brothers.